Motorun üzerinde bulunan düzeneklerin uzun süre yağlı kalmasına ve pürüzsüz çalışmasına yardımcı olur. Kış aylarında motorun çabuk ısınmasını sağlayarak yıpranmayı geciktirir. Aynı zamanda soğuk havadan kaynaklı motor arızalarını da önler.
Motor yağı katkıları işe yarıyor mu?
Bu sorunun cevabı ise basittir; katkı maddeleri olmadan motor yağları temel işlevlerini yerine getiremez. Bu yüzden motor yağlarına katkı maddeleri eklemek gerekmektedir. Zamanla motor yağındaki katkı maddeleri azalarak yok olur.
Motor yağı performans iyileştirici ne işe yarar?
Tüm dizel ve benzinli motorlarda koruma sağlar. Supap yanmalarına karşı koruma sağlar. Motorun ömrünü uzatır. Bioyakıt kullanımında yağ incelmesi gibi durumlar için uygundur.
Ceratec işe yarıyor mu?
Cera Tec maksimum aşınma korumasını sağlar. Motor Protect ise motor yağında katı kayganlaştırıcı bulunması istenmediğinde tercih edilen katkı maddesidir. Cera Tec ve Motor Protect motordaki sürtünmeyi azaltarak aşınmayı azaltır.
Motor yağı nereye dökülür?
Eğer ikamet ettiğiniz yere yakın bir benzin istasyonu bulamazsanız, atık motor yağı geri dönüşüm merkezlerine gidebilirsiniz. Araç servisleri, bazı kamu kuruluşları, atık yağ geri dönüşüm tesisleri, bazı belediyeler, akaryakıt istasyonları, bazı fabrikalar atık motor yağlarının toplandığı yerler.
Yağ değişimi performansı etkiler mi?
Motorun hareketini etkileyen bu parçacıklar aracın performansını etkiler. Araba yağ değişimi zaman kaybetmeden yapılmalıdır. Ayrıca motor yağı zamanla eksilerek aracın çekiş gücünü etkiler. Motor yağının eksilmesi aracın performansının düşmesine neden olur.
Katkı araca zarar verir mi?
Katkılı Yakıtın Zararları Yakıt katkılarının aracın gücü performansı kolay çalışması ve motor ekipmanları temizliğine katkısı olduğu gibi motor parçalarında biriken kurum vb parçacıkların bir kısmını egzoz yoluyla atamaz EGR valfi yada motordaki bazı parçaları tıkama gibi sorunlar oluşturduğu gözlemlenmektedir.
Motor yağı motor performansı etkiler mi?
Motorun hareketini etkileyen bu parçacıklar aracın performansını etkiler. Araba yağ değişimi zaman kaybetmeden yapılmalıdır. Ayrıca motor yağı zamanla eksilerek aracın çekiş gücünü etkiler. Motor yağının eksilmesi aracın performansının düşmesine neden olur.
Motor performans nasıl arttırılır?
İşte düzenli olarak yapmanız gereken araç performans arttırma işlemleri:
- Depo temizliği. Araçların depolarında biriken kirler, performansı düşürdüğü gibi, araca zarar da verir. …
- Motor yağı …
- Fren hidroliği. …
- Klima gazı …
- Soğutma sistemi. …
- Antifriz. …
- Soğuk hava subabı …
- Performans lastikleri.
Motorun hareketini etkileyen bu parçacıklar aracın performansını etkiler. Araba yağ değişimi zaman kaybetmeden yapılmalıdır. Ayrıca motor yağı zamanla eksilerek aracın çekiş gücünü etkiler. Motor yağının eksilmesi aracın performansının düşmesine neden olur.
Motor yağı yakıtı etkiler mi?
Aracınızın Bakımını İhmal Etmeyin Aracınızın motor yağının temiz olması da oldukça önemlidir. Temiz ve bakımlı bir motor %4 oranında yakıt tasarrufu sağlayabilir.
Yağ filtresi performansı etkiler mi?
Yağ ve filtre, anlattığınız derecede performansı etkilemez özellikle 5000km de imkansız. Yakıt markasını değiştirin derim. Mümkünse sabah erken saatlerde ikmal yapın. Aracın yağ ve filtresi kaliteliyse 5000 kilometrede farkedilebilecek bir deformasyona uğramaması gerek.
Motor yağı ömrü kaç km?
Öncelikle motor yağının ne zaman değişeceği bir araçtan diğerine ve kullanım şekline göre değişebilir. Ancak çok genel bir yaklaşımla 10 bin km‘yi geçen aracın motor yağı ve motor yağ filtresi yenilenmesi önerilir.
Motor yağı ömrü kaç yıl?
Motor yağı raf ömrü kaç yıldır? Orijinal ambalajı açılmadığı takdirde üretim tarihinden itibaren 10 yıldır.
Yağ filtresi değişmezse ne olur?
Yağ Filtresi Değişmezse Ne Olur? Yağ filtresi değişmezse motorda biriken kurum ve artık parçalar motorun içerisinde sürekli olarak dönmeye devam eder. Zaman içerisinde bu parçalar motor sistemine hasar verebilir. İyi süzülmeyen motor yağı içerisindeki parçacıklar motor bloğunu ve hareketli motor parçalarını çizebilir.
Benzinlikte yağ değişimi yapılır mı?
Akaryakıt istasyonunda satılan yağı satın aldıktan sonra yağ değişim hizmetini ücretsiz olarak alabilirsiniz. Her akaryakıt markasında da farklı yağ markaları olduğunu unutmayın.
Motor yağı 1 yılda bir değişmeli mi?
Araç üreticilerin tavsiyeleri doğrultusunda, kullanılan yağın türüne ve kat edilen kilometreye göre, aracınızın motor yağı yılda en az 1 kez yenilenmelidir. Bu üst sınır, eski araçlar için her 5.000 km’de bir, yeni araçlar içinse ortalama en fazla 20.000 km’de bir olarak düşünülebilir.
Motor Yağı Seçimi Nasıl Yapılır?
En Iyi Motor Yağı Hangisi? (2021)
Motor Yağı Seçimi Nasıl Yapılır?
Motor Yağı Ne İşe Yarar ?
Motoru temizlemekle görevli olan motor yağı geç değiştirildiğinde kirlenir. Bunun sonucunda temizleme görevi yerine getiremez. Motor yağı değişimi sonucu motordaki aşınma engellenir ve sürtünme azalır. Bu durum ise otomobilin performansının artmasını sağlar. Sürtünmeye harcanan enerjiden de bu sayede tasarruf edilerek daha az yakıt tüketilir. Yağın değişim zamanı ise aracın modeline, kullanılan yağ türüne ve aracın katettiği kilometreye göre değişebilir. Motor yağı neye göre seçilir sorusunun cevabını bulmak için ise bundan daha fazlasına ihtiyaç var.
Ayrıca motorun içinde çalışan parçaları temizler. Motor yağı, motorlu taşıtlar için üretilmiş olup motorun araç ile uyum içerisinde çalışmasını sağlayan parçaları arasında kaygan bir yağ tabakası oluşturarak sürtünen yüzeylerin aşınmasını önler.
Ayrıca da motorun içerisinde çalışan parçaların temizliğinden de sorumludur.
Motor, araçların çalışmasında en önemli göreve sahip parça olarak biliniyor. Bu nedenle de bakımının özenle yapılması gerekiyor. Motorda meydana gelebilecek herhangi bir problem; aracın kullanılamaması, uzun ve masraflı bakım süreci gibi sorunlara neden olabilir. Buna benzer sorunların önüne geçmek için motor yağı kontrolü düzenli yapılmalı ve doğru motor yağı doğru araçta kullanılmalı. Motor yağını doğru kullanarak yakıt tasarrufu yapabileceğinizi ve aracınızın performansını artırabileceğinizi de unutmayın.
Orijinal Araç Üreticileri, araç kullanma kılavuzlarında kullanılması gereken motor yağının spesifikasyonlarını ve karşılaması gereken uluslararası standartları ayrıntıyla belirtmektedir. Bu nedenle aracınız için en uygun seçim bu spesifikasyonları ve standartları karşılayan motor yağı olacaktır. Ancak aracın yaşına, kilometresine ve çevre koşullarına göre zaman zaman farklı spesifikasyon ve viskozite sınıfında motor yağları kullanmak durumunda kalınabilmektedir.
Motor yağı seçiminde önemli olan aracınıza en uygun yağı seçmektir. Tüm bu bilgilerin ışığında aracımıza uygun motor yağını nasıl seçebiliriz? İlk olarak otomobilinizin kullanma kılavuzunda yer alan, viskozite ve performans sınıflandırma değerlerini göz önünde almanız gerektiğini unutmamalısınız. Motor yağı seçerken göz önünde bulundurmanız gereken diğer kilit noktalar;
- Motorunuzun teknik özelliklerine göre motor yağı seçin.
Yüksek devirli yeni nesil motorlar: Yağ boşluğu azdır bu yüzden SAE numarası düşük yağlar kullanılabilir.
Orta devirli motorlar: Yağ boşluğu bir miktar arttığı için SAE numarası ortalama seviyede olan yağlar kullanılabilir.
Düşük devirli motorlar: Yağ boşluğu fazla olduğu için SAE numarası yüksek yağlar tercih edilebilir.
- Otomobilinizin modeline uygun yağı seçin.
Benzinli Motorlar Için Motor yağlari;
- SA servis tipi yağlar, katısız yağdır. Hafif yük altında çalışan benzin ve dizel motorlarında kullanılır.
- SB servis tipi yağlar, içinde paslanmayı önleyici kauçuk maddesi bulunur. Hafif yük altında çalışan benzin motorları için kullanılır.
- SC servis tipi yağlar, düşük ve yüksek sıcaklıklarda çalışmaya uygun, açınmaya, paslanmaya karşı özellikleri olan yağdır.
- SD servis tipi yağlar, 1968 yılı motor teknolojisine uygun olarak üretilmiştir ve benzinli motorlarda kullanılır. Ayrıca SB,
SC servis tipi yağların tavsiye edildiği her yerde kullanılır. - SE servis tipi yağlar, 1972 yılındaki motor teknolojisine uygun olarak üretilmiştir. Benzinli motorlarda kullanılır. Ayrıca SC ve SD servis yağlarının kullanıldığı her yerde rahatlıkla kullanılır.
- SF servis tipi yağlar, 1980 motor teknolojisine uygun olarak hazırlanmıştır. Benzinli motorlarda kullanılır.
- SG servis tipi yağlar: 1988 motor teknolojisine uygun olarak hazırlanmıştır. Benzinli motorlarda kullanılır. Mevcut en üstün yağdır.
(SJ,2001 ve öncesinde üretilen otomobiller; SL,2004 ve öncesinde üretilen otomobiller; SM 2010 ve öncesinde üretilen otomobiller için geliştirilmiştir. SN ise 2011 sonrasında üretilen otomobiller için en yeni ve en gelişmiş motor yağı sınıfıdır, 2011 öncesinde üretilen otomobilleri de kapsar.)
Dizel Motorları Motor Yağlari İçin;
- CA servis tipi yağlar, kükürdü az ve iyi kalite mazot ile çalışan dizel motorları ile hafif hizmet yapan benzinli motorlarda kullanılır.
- CB servis tipi yağlar, orta yükte ve bol kükürtlü ve düşük kaliteli mazot ile çalışan dizel motorlarında kullanılır. Hafif hizmet gören benzinli motorlara da konulabilir.
- CC servis tipi yağlar, orta ve ağır yükte çalışan düşük süperşarj (blower) motorlarda veya türbo dizel motorlarında ve ağır yükte çalışan benzinli motorlarda kullanılır.
- CD servis tipi yağlar, yüksek hız ve yüksek verimli çalışan süperşarj ve turbo dizel motor yağıdır.
(Dizel motorlar için ise CH-4, Cl-4, Cl-4 PLUS ve CJ-4 servis sınıfı günümüzde üretilen motorların ihtiyaçlarına uygundur. CJ-4, dizel motorlar için en gelişmiş motor yağıdır.)
- Motor yağı seçerken hava sıcaklığını göz önünde bulundurun.(C derece)
SAE 5W-20: -8° ile -30° arasında çalışan motorlar için uygundur.
SAE 5W-30: -30° ile 16° arasında çalışan motorlar için uygundur.
SAE 10W: -18° ile 16° arasında çalışan motorlar için uygundur.
SAE 10W-30: -18° ile 40° arasında çalışan motorlar için uygundur.
SAE 10W-40: -18° ile 40° arasında çalışan motorlar için uygundur.
SAE 20W-20: -8° ile 40° arasında çalışan motorlar için uygundur.
SAE 20W-40: -8° ile 40° arasında çalışan motorlar için uygundur.
SAE 20W-50: -8° ile 40° arasında çalışan motorlar için uygundur..
Araca Uygun Motor Yağı Seçimi
Araç motorları, değişik ısı aralıklarında ve zorluklarla çalışan yüzlerce hareketli parçadan oluşan karmaşık bir yapıdır. Motor yağı kalitesinin bu zorlu çalışma koşulları ile eşit ölçüde baş edebilecek düzeyde olması ve en önemlisi motor yağının araç üreticilerinin tavsiyeleri ve standartları doğrultusunda seçilmesi gerekir.
Araba Motor Yağının Görevleri Nelerdir?
Motor yağının temel görevleri;
• Sürtünmeyi en aza indirerek aşınmayı engeller.
• Yüksek sıcaklıkta çalışan motor parçalarının soğutulmasına yardımcı olur, parçaların ısınarak deforme olmasını önler.
• Toz ve kiri yağ filtresine taşıyarak motor parçalarını temizler.
• Segman, piston ve silindir arasındaki boşlukları doldurur. Gaz kaçağını engelleyerek verimliliği artırır.
Motor yağları aşınmaları engellediğinden ve sürtünmeye için daha az enerji harcanmasını sağladığından motorunuzun gücünü yola etkili bir şekilde aktarabilir, otomobilinizin performansını artırabilirsiniz.
Motor Yağı Değişimi Faydaları Nelerdir?
Motor yağı nedir, ne işe yarar?
Motor yağı aracınızın hareketli parçalarını yağlar ve bu sayede koruyucu bir kalkan görevi görür;
• Sürtünme ve aşınmayı azaltır
• Kirlilik oluşumunu kontrol altında tutar
• Motorun aşırı ısınmasını önler
• Sızdırmazlık sağla
ARACIMA HANGİ YAĞI KOYMALIYIM?
Bazı firmalar aynı motoru kullansa da nasıl ki araç markalarını Mercedes ile BMW, Peugeot ile Renault, Ford İle Nissan, Hyundai ile Fiat, Opel’le Volvo, Kia ile Citroen, Mitsubishi ile Porsche, Jaguar İle Alfa Romeo, Ferrari ile Audi, Volkswagen ile Cadillac, DAF ile SCANIA, MAN ile IVECO, … şeklinde biliyorsak ve ayırıyorsak Motor Yağlarını da Şanzıman Yağlarını da Direksiyon Yağlarını da, Antifrizleri de böyle ayırmak durumundayız. Çünkü her üreticinin aracını tasarlarken beklentisi ve kullanıcıya sundukları farklıdır. Kimi üretici hıza yönelik bir araç ve doğal olarak bu amaca yönelik bir motor üretirken kimi üretici ise az yaksın orta sınıf bir araç olması amacıyla bir motor üretiyor. Hatta aynı markanın dahi kendi içinde segment tanımlamamaları, farklı ihtiyaçlara cevap vermeye yönelik üretimleri var. Hatta ve hatta aynı markanın aynı modelinde dahi 5-6 seri üretim gerçekleşmiş olanlar var. Biri 1984’te üretilmiş bir motorken bir diğeri 2017’de üretilen performas aracına yönelik motordur. İkisi de aynı marka aynı modeldir fakat.
İşte tüm bunlar göz önünde bulundurulduğunda ‘‘Aracıma Hangi Yağı koymalıyım?’’ sorusu karmaşık bir hal almış oluyor ve karşılık olarak ‘‘Hangi Marka?’’, ‘‘Hangi Model?’’, ‘‘Hangi Yıl Üretilmiş?’’, ‘‘ Motor Gücü ne?’’, ‘‘ Yakıt Sistemi Ne?’’ gibi sorular sormak gerekiyor. Yani kısacası bunun için ciddi bir çalışma gerekiyor.
EN İYİ MOTOR YAĞI HANGİSİDİR?
En iyi motor yağı x değildir, y değildir. En iyi motor yağı yukarıda da anlattığımız gibi aracınıza veya ekipmanınıza uygun seçilen doğru yağdır.
Eğer aldığınız yağın markasına güveniyorsanız, aracınız veya ekipmanınız için doğru seçilmiş olan yağı aldıktan sonra gerisini düşünmenize gerek yok. Tek dikkat edilmesi gereken; olmayan onayları varmış gibi gösteren veya ‘‘seviyesini karşılar’’ ibareli yağları ‘‘resmi belgeli’’ gibi sunan sıradan markalardan uzak durmak. Bu yüzden uluslararası platformda faaliyet gösteren ciddi markaların ürünlerini, ana sağlayıcılardan ya da ana sağlayıcıların onay verdikleri yerlerden almak en doğru olanı. Üstelik en ufak pürüzlü bir durumda sadece yurtiçi satış firması değil uluslararası platformda belli bir muhatabın olmasının verdiği güven tabi ki tartışılmaz.
En iyi motor yağı da motorunuza uygun olan yağdır.
Motor Yağlarında ise verilen numaralar endüstriyel yağlarda olduğu gibi viskozitenin belirtilen değerinin karşılığı değildir. Bunun ötesinde ek olarak tekdereceli ve çok dereceli olma durumu vardır. Ancak genel olarak numara yükseldikçe yağın kalınlığı artmaktadır diyebiliriz.
Eski model araçlarda bulunan eski motorlar, o zamanki teknolojiye göre yapıldığı için metal aksamların yüzeyleri arasındaki boşluk bugünkü milimetrik hesaplarla üretilen motor aksamlarına göre daha fazladır. Yani eski model araçların metal yüzeyleri yağlamak için 20W50 gibi bir yağ gerekliyken, teknoloji ilerledikçe 15W40, daha sonraları 10W40, bugün ise yeni teknolojiyle neredeyse boşluk bırakmaksızın üretilen motor aksamlarına sahip araçlarda 5W40, 5W30; hatta 0W30, 0W20 gibi ince yağlar kullanılması gerekmektedir. Bir başka deyişle 10W40 mı iyi 5W30 mu sorusunun cevabı yoktur. Bu sorunun doğrusu Aracıma uygun olan yağ 10W40 mıdır 5W30 mu şeklinde sorulmalıdır.
En iyi motor yağı da motorunuza uygun olan yağdır. Çünkü eski aracınıza 20W50 koymanız gerekirken daha iyisi olsun en pahalısı olsun diye 0W20 koymaya kalkarsanız yağa yağlama görevini yaptıramazsınız. Çünkü yüzeyler arasındaki boşluğu doldurmanız için yağın kalınlığı yeterli olmayacaktır. Yağınız yağlama işini yapamayacağı gibi eksiltme ve yanma ile de karşılaşabilirsiniz. Tam tersi durumda da daha uygun fiyatlı olsun diye 10W40 yerine 20W50 de koyarsanız yine yağınız yağlama görevini tam yapamaz. Çünkü yüzeyler arasına girebilmesi için ince bir yağ gereklidir. Yani kalın yağ yüzeylerin arasına giremeyecektir ve aracınızın motorunun yağsız kalmasına neden olacaktır.
1 LT YAĞ KAÇ KG EDER? 1 KG ANTİFRİZ KAÇ LT EDER?
Burada da öncelikle kilogramdan litreye geçişi nasıl sağladığımız önemli. Her maddenin bir özkütlesi vardır. Her yağın da bir özkütlesi vardır. Özkütle madeeler için ayırt edici bir özelliktir yani maddenin kendine has bir özkütlesi vardır. O yüzden 1 lt yağ kaç kg eder? Diye genel bir soru sorulamamaktadır. Çünkü her yağ için bu cevap farklıdır. Yani cevabı bulabilmek için bahsedilen yağın özkütlesini bilmemiz gerekmektedir. Bu da ürünün ambalajından veya TDS(technical data sheet) formundan elde edilebilecek bir veridir. Genellikle birimi kg/m3 olarak kullanılır. Buradan da anlaşılacağı üzere özkütle; ağırlıkla hacim arasında ilişkiyi ortaya koyar
Bu bilgiler ışığında şunu rahatlıkla söyleyebiliyor ve taahhüt edebiliyoruz: Doğru ürün seçimi yapıldığında yag ürünleri, aracınız ve ekipmanınız için istediğiniz performansı almanızı, maksimum kullanım ömrünü ve verimi, tam korumayı garanti eder.